YAŞLI BAKIM PROGRAMI
Tarihçe
Akdeniz Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesindeki Yaşlı Bakımı Programı, 2006-2007 yılında eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Türkiye’de Yaşlı Bakımı Programı olarak ilk 2.sırada açılan program eğitim-öğretim faaliyetine 2014 yılından itibaren örgün ve ikinci öğretim olarak sürdürmektedir. Yüksekokulumuz Yaşlı Bakımı Programı açıldığı ilk yıllarda Almanya’daki farklı üniversiteler ile erasmus işbirlikleri kapsamında öğrenci ve personel değişimini içeren uluslararası anlaşmalar yapmıştır. Programın Alice Salomon University of Applied Sciences Berlin, Evangelische Fachhochschule Rheinland-Westfalen-Lippe Bochum University of Applied Sciences anlaşmaları kapsamındaki öğrenci ve personel değişimi hareketliliği etkin biçimde devam etmektedir. Ayrıca Yaşlı Bakımı Programı öğretim elemanları tarafından farklı yıllarda Japonya ve Almanya gibi gelişmiş ülkeler ile müfredat ve uygulama geliştirme çalışmalarını içeren Mevlana ikili işbirliği faaliyetleri yürütülmüştür. Programın yaşlılık sağlığı ve bakımı alanında tecrübeli ve uzman olan akademik kadrosunda; tecrübeli 1 doçent, 1 öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Programın Amacı
Programın en temel hedefi yaşlanan toplum seyrinde olan ülkemizde yaşlı nüfusa hizmet sunumu yapacak olan nitelikli yaşlı bakım elemanları yetiştirmek, sağlıklı ve kaliteli yaşlanan bir toplum düzeni oluşturmaktır. Bu bakış açısından hareketle amacımız yaşlı bakım hizmeti konusunda gerekli bilgi, beceri ve değerleri bütünleştirip, özümseyerek; kamu alanı, özel alan ve sivil toplum örgütlerinde yaşlı bakım hizmetini uygulayıcı ve geliştirici niteliğe sahip yetkin yaşlı bakım teknikerini yetiştirmektir.
Kabul ve Kayıt Koşulları
Programa kabul edilmek için lise mezunu olmak gereklidir. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan TYT puan türü ile yeterli puan almış olmak gerekir. Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir. (En Düşük Puan 2022 : 289.393 Kontenjan 2022 : 65)
Mezuniyet Koşulları
Dört yarıyıl sonunda toplam 120 kredi almış olmak, ayrıca 4 lük not sistemine göre en az 2,00 genel akademik not ortalamasına sahip olmak. Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlara “Yaşlı Bakımı” alanında “Yaşlı Bakım Teknikeri” ünvanı ile “Önlisans Diploması" verilir.
İstihdam Olanakları
Yaşlı Bakımı Programından mezun olanlar; yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlar, huzurevleri, yaşlı bakımevleri, güçsüzler yurdu, yaşlı için gündüz bakım merkezleri, sağlık birimlerindeki yaşlıya yönelik uygulamalar, palyatif bakım hizmetleri, evde bakım hizmetleri, belediyeler, hastaneler, sivil toplum kuruluşları v.b. alanlarda uzman gözetiminde istihdam edebilir.
Bir Üst Dereceye Geçiş
Yaşlı bakımı programı mezunları, ÖSYM’nin yapmış olduğu Dikey Geçiş Sınavı’ndan yeterli puan almak koşulu ile ilgili lisans programlarına kontenjan dahilinde dikey geçiş yapabilirler. Bu programlar; Gerontoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Son güncelleme : 21.08.2023 22:43:35